2011. január 28., péntek

Fűszernövények - metélőhagyma

A metélőhagyma vagy snidling az egyik legegyszerűbben nevelhető, szabad földben, balkonládában és cserépben is jól fejlődő fűszernövény, aminek ráadásul számtalan felhasználási módja van.
A növény maga viszonylag igénytelen, szinte mindenféle talajban megterem, csak folyamatos vízellátásáról kell gondoskodnunk és az elszáradt részeket kell eltávolítanunk. 
Cserépben vagy ládában akár egész évben termeszthető, hiszen szobahőmérsékleten is megterem, szaporítása pedig történhet magról vagy egyszerű tőosztással is. Mivel évelő növény, ha következetesen gondozzuk, nem kell minden éven újraültetni. Ha ládában vagy cserépben ültetjük, akkor tavasszal célszerű átültetnünk.
A bokrosan növő metélőhagyma szára és lilás virágzata is fogyasztható. Használhatjuk akár fűszerezésre, szendvicsek díszítésére, illetve fogyaszthatjuk magában vagy salátákban  is.  Főzés közben megkeseredik, ezért csak közvetlenül tálaláskor adjuk az ételhez. Nem csak frissen, hanem szárítva is fogyasztható, így akkor sem kell lemondanunk róla, ha nem akarjuk télre betelepíteni a lakásba. Rendkívül gazdag C vitaminban és illóolajokban, azonban a vöröshagymától eltérően nem növeszt a földben nagy hagymát, és a szár felvágásakor felszabaduló illóolajok nem ingerlik annyira a könnycsatornákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése