2011. március 14., hétfő

Felújítás-festés

Fa felültetek, például a balkonláda-tartók fa elemeinek időjárásállóvá tételéhez először tisztítsuk meg a kezelni kívánt felületet. Ha szükséges, csiszolópapírral javítsuk ki a hibákat. 
A "festés" első lépéseként lenolajjal kezeljük a fafelületet - ha szükséges, akár több lépésben is. Laci azt mondja, a lenolaj szagtalan, tehát ezt a műveletet akár a lakásban is végezhetjük, csak előtte gondosan takarjuk le a faelemek alatti bútorokat és a padlót. 
A lenolaj száradási ideje a hőmérséklettől függően 1-10 nap. Ezután, ha nem kell megismételni a lenolajos kezelést, bekenhetjük lazúrral a fafelületet. A lazúr kiválasztásánál figyeljünk oda a színére, hogy a kész fafelület a kívánt kinézetet kapja meg. a lazúrozást mindenképpen szabad térben -  akár az erkélyen is - végezzük és gondosan takarjunk be mindent, amit nem akarunk összekenni. A mennyiséget és a hígítást a lazúr dobozán olvashatjuk. Egyszerű vízbázisú lazúrt válasszunk, mivel ahhoz nem kell külön hígítót használni. A lazúr szintén a hőmérséklet függvényében néhány nap alatt szárad meg.
A lenolajozást és a lazúr felkenését is a megfelelő méretű ecsettel végezzük, és az ecseteket használat után gondosan tisztítsuk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése