2011. február 9., szerda

Fűszerpaprika

 A fűszerpaprikát a magyar gasztronómiában szinte korlátlan mennyiségben használjuk. Természetesen egy erkélyen nem is remélhetjük, hogy annyi paprikatövet tudunk ültetni, amennyi egy család paprikafelhasználását fedezné, de akár egy tő felnevelése is elég lehet arra, hogy utóízesítéshez friss csípős paprika kerüljön az asztalunkra.
Az első ilyen paprikatövet még Adri és Laci szerezte valamikor évekkel ezelőtt Böszörményben, azóta mindig a megszedett magokból ültetjük az újabbakat. 
Én tavaly balkonládában neveltem a fűszerpaprikát is, de Lacinak például cserépben szoktak nőni az ablakban, anya pedig egyszerűen kiülteti a kertbe.
A fűszerpaprikát semmivel nem nehezebb gondozni, mint a közönséges paprikafajtákat - gyakorlatilag arra kell figyelni, hogy elegendő víz és napfény jusson neki, és ha nem bírja a szára, akkor kössük fel.
Ennek a paprikának a termése akár zölden is alkalmas fűszerezésre - vigyázat, nagyon csípős - télre pedig szárítva tudjuk eltenni. Ha a magját akarjuk megszedni, várjuk meg, míg teljesen megérik - szép erőteljes piros színe lesz és a szára elszárad. Ekkor bontsuk ki a paprikából a magokat és szárítsuk ki őket jó alaposan - ha nedvesen tesszük el a magokat, bepenészedhetnek. A megszedett paprikamagokat papírzacskóban tároljuk, majd tavasszal palántanevelő edényekbe ültessük el. A paprikapalántákat akkor ültessük ki szabad földbe, ha már az időjárás elég meleg és a tövek is megerősödtek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése