2011. február 8., kedd

Kakukkfű

A kakukkfű az egyik legegyszerűbben nevelhető fűszernövény. Szinte bármilyen talajban megmarad és ha egyszer megvetette a lábát, gyakorlatilag kiirthatatlan.
Személyes tapasztalatok alapján mondhatom, hogy kertben, cserépben és ládában is nagyon jól elvan. Elviseli a szárazságot, kifejezetten szereti a sok napfényt és mivel évelő, nem is kell újraültetnünk.
A kakukkfű leveleinek jellegzetes fűszeres illatuk van, virágzata apró, rózsaszínes, magját ősszel megszedhetjük, de ha háborítatlanul hagyjuk, magától is kihajt tavasszal. A téli fagy sem pusztítja ki, a hó elolvadása után - vagy akár a hó alól kikaparva - azonnal használható.
Mivel zöldfűszer, csak a főzés végén adjuk az ételekhez, mert különben megkeseredik. Olaszos jellegű ételekből nem hiányozhat - személy szerint nekem ez az egyik kedvenc fűszerem.
Ha télen nem akarunk a hó alatt kotorászni utána, nyár végén vagy akár ősszel szárítsunk meg belőle annyit, ami elegendő lesz a tavaszi hóolvadásig. Frissen mindig intenzívebb az íze, ezért számítsunk rá, hogy a szárított növényből többet kell használnunk ugyanolyan hatás eléréséhez.
A kakukkfű fás szárát ne dobjuk ki, hanem használjuk húsok összetűzésére, hiszen a szárban is benne van ugyanaz az íz és illat, mint a levelekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése