2011. február 6., vasárnap

Paradicsom

A paradicsom bogyós gyümölcs (nem tévedés, a paradicsom valóban gyümölcs), aminek rengeteg fajtája létezik és a legtöbb minden további nélkül nevelhető erkélyen is.
A legegyszerűbb megoldás a paradicsom nevelésére, ha megveszünk néhány palántát és elültetjük. A paradicsom fajtától függően különböző méretű fát nevel, így fontos tudnunk, hogy milyen fajtát vettünk, hogy megfelelő méretű edénybe tegyük. Kisebb fájú paradicsom akár balkonládában is megnő és még nevel is gyümölcsöt. A jobb oldali képen látható, ládában nevelt tőről 3 darab öklömnyi paradicsomot szüreteltünk tavaly.
A mostanában divatossá váló koktélparadicsomok nagy fává nőnek, így azokat célszerűbb dézsában nevelni. Koktélparadicsomból van kerek és körte alakú, piros és sárga is és minden fajtája bő terméssel kecsegtet még az erkélyen is.
A paradicsom fája mellé célszerű valamilyen karót vagy támasztékot emelni, amihez később hozzákötözhetjük a növekedő növényt. Emellett gondoskodjunk a folyamatos vízellátásról, a megfelelő termőföldről és szükség esetén ritkítsuk meg a meddő ágakat, hogy a termések elég napfényhez jussanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése