2011. február 3., csütörtök

Saláták - rucola

A salátanövények közül bármelyiket termeszthetjük az erkélyen, hiszen viszonylag kis helyigénnyel rendelkeznek és napos, illetve félárnyékos helyen is szépen fejlődnek.
A ruccola vagy borsmustár még viszonylag új keletű a magyar konyhában, sokan nem ismerik vagy nem merik kipróbálni. Az ízével kapcsolatban én már sokféle dolgot olvastam. Abban mindenki egyetért, hogy a ruccola karakteres, mással össze nem téveszthető ízű salátanövény. Egyesek szerint kesernyés íze van, én inkább kissé olajosnak mondanám, de mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen egy vegyes saláta ízét - és kinézetét - tovább színesíthetjük vele.
Maga a növény sötét, hosszúkás levélzetű,és nagyon gyorsan fejlődik. Nekem tavaly sikerült kétszeri termést felhasználnom, mivel a felmagzott növényen  -ami mellesleg látványnak sem utolsó - be is értek a magok és elhullva újra ki is hajtottak.
A ruccola egynyári növény, viszont kis odafigyeléssel meg tudjuk szedni a magját, amit aztán következő éven újra elültethetünk, így jó esetben csak egyszeri beruházást jelent.
Viszonylag kis területre vetve is bő termést hoz, és mivel karakteres íze miatt általában csak keveset használunk fel belőle egy-egy fogáshoz, akár egy tenyérnyi területen elvetett ruccolamag is kielégítheti egy átlagos család igényeit.
A ruccolát főként salátákba használjuk, de érdemes kipróbálni szószok készítésénél is - ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése