2011. február 15., kedd

Muskátli

A muskátli az erkélynövények legismertebb és legszélesebb körben elterjedt fajtája. Mivel nagyon jól bírja az erős napsütést és a szárazságot, így érthetően ezzel varázsolhatjuk a legkönnyebben széppé az erkélyünket.
A muskátli könnyedén szaporítható - dugványozásos módszerrel - és ügyes kertészek át is tudják teleltetni. Apa szerint azonban a manapság divatos muskátlifélék a nemesítéseknek köszönhetően csak első éven adnak olyan szép és dús virágzatot, amilyet elvárunk tőlük, így célszerű inkább minden éven új palántákat venni.
A kertészeti - és igazából minden nagyobb széles árukészletű - áruházakban tavasszal sokféle színű és fajtájú, futó vagy bokros muskátlipalántát árulnak viszonylag olcsón. Tehát ha nem akarunk vesződni vele vagy csak nincs helyünk a lakásban, nyugodtan vehetünk minden éven új töveket, és ezzel talán még jobb is lesz a virágok kinézete.
Be kell valljam, nem vagyok oda a muskátliért. Anyának otthon rengeteg volt, de valahogy ezt a virágot nem sikerült megszeretnem, ezért valószínűleg nem fogok vele túl sűrűn foglalkozni, mint ahogy az is biztos, hogy idén nem tervezek muskátlit ültetni. Talán, ha több helyem lenne, de még annyi mindent szeretnék kipróbálni. Talán majd máskor...

2 megjegyzés: