2011. február 23., szerda

Készítsünk sziklakertet

A sziklakert elkészítéséhez csak néhány dologra lesz szükségünk, és később sem igényel különösebben komoly gondoskodást, sőt, szinte önállóan eléldegél és át is telel.
Fogjunk egy tetszőleges edényt - virágtálat például -, nem kell túl mélynek lennie, mert úgyis főleg köveket teszünk majd bele. Sétáljunk egyet a környéken és szedjünk össze ennyi követ/kavicsot/betondarabot, amennyivel kényelmesen ki tudjuk bélelni az edényünket. A kövek közé tegyünk virágföldet és locsoljuk be, hogy a réseket is kitöltse.
Ültessünk a földbe direkt sziklakerti növényeket - a legtöbb kertészeti és barkácsáruházban lehet mixet kapni -, majd tetszőlegesen rendezzük el a tetejét.
Az én sziklakertemben nem folyami kavicsok vannak, mert a törött betondarabok rusztikussága nekem jobban tetszett - mivel építkezésen lakunk, könnyű volt séta közben összeszednem a darabokat. A sziklakertem díszítését kagylókkal oldottam meg, de akár kis figurákat is lehet bele tenni - a múlt héten láttam elemmel működő csicsergő műmadarat is, de vannak persze kevésbé giccses dolgok is.
A sziklakert növényei jól tűrik a szélsőséges időjárást, de azért ügyeljünk a megfelelő vízellátásra és tavasszal pótoljuk a földet, ha szükséges. Ne ültessük túl szorosan a növényeket, mert ezek elég burjánzó fajták általában, így a kevés növény is jól beteríti majd a sziklakertet.
Egy nagyon fontos szabályt pedig mindenképpen vegyünk figyelembe a sziklakert kialakításánál - semmiképp ne tegyük olyan helyre - pl függőcserépbe vagy balkonládába -, ahonnan leeshet, mert egy tálnyi kő akár agyon is üthet egy arra haladó járókelőt, ha rázuhan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése