2011. február 3., csütörtök

Vízközelben

Ha nem csak a növényeket, hanem a vizet is szeretjük, akkor örömmel látjuk majd ezt az egyszerű madáritatót az erkélyünkön vagy teraszunkon.
A víz használatával újabb színfolttal gazdagíthatjuk az erkély "látképét", miközben lehetőségünk van vízinövények nevelésére és egy-két madárka közelebb csalogatására is.
Az itató kialakításához inkább természetes anyagból készült konténert javaslok - agyag- vagy betoncserepet, esetleg márványtálat -, de ha szeretnénk, használhatunk műanyagot is, csak azt gyakrabban kell majd tisztítani.
Az edény alján helyezzünk el néhány követ, illetve egy kis termőföldet, majd öntsünk rá vizet. A flóra kialakításánál vegyük figyelembe a felhasznált növények tér- és fényigényét, de általában használhatunk akváriumba való növényeket. Ezzel a módszerrel akár egy gömbakváriumot is berendezhetünk, de akkor az elhelyezésnél ügyeljünk arra, nehogy valaki leverhesse.
Ha kedvünk van hozzá, akár kis szigetet is kialakíthatunk a vízben, ahol megpihenhetnek a madarak vagy több konténer segítségévek komolyabb vízi elrendezéseket, medencéket is kialakíthatunk.
A vizes növénypopuláció nevelésénél különösen oda kell figyelnünk az algásodásra, amit - az akváriumokkal ellentétben - nem lassít semmilyen élőlény. Az ilyen tavacskákhoz is használhatunk akár az akváriumokban alkalmazott vízforgatót, de bizonyos időszakonként egyszerűen cserélhetjük is a vizet az edényekben. Meleg nyári napokon ne feledkezzünk meg az elpárolgott víz pótlásáról sem.
Ha lehetőségünk van rá, vásárolhatunk kis szökőkútszivattyút, amivel tovább fejleszthetjük a tavacskánkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése