2011. február 1., kedd

A leányka fekvése

Az erkélykertek esetében ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egy hagyományos kertben, természetesen kiegészítve néhány speciális dologgal. Az erkély fekvése azért kulcsfontosságú kérdés, mert az határozza meg, hogy mennyire napos, meleg az erkélyünk, ami pedig behatárolja, hogy milyen növényeket fogunk tudni nevelni.
A következő képeken ugyanaz az erkély szerepel különböző tájolással egy reggeli, déli és kora esti időpontban.
A mi erkélyünk keleti fekvésű, ami elég sok növény esetében jó elrendezésnek bizonyult, viszont azt is hozzá kell tenni, hogy a virágaim nem szerették annyira, mint például a saláták.

keleti fekvésű erkély
 A déli fekvésű erkélyeket szinte egész nap éri a nap, így ezekre lehet a leginkább melegigényes, akár mediterrán típusú növényeket is telepíteni. A fűszernövények közül például a majoránna kifejezetten igényli a folyamatos meleget - bár én idén a keleti fekvésben is meg fogok vele próbálkozni.

déli fekvésű erkély
 A nyugati fekvésű erkélyek kedveznek a virágkertészet kialakításának - nem kell megijedni, hogy itt csak délután éri fény a növényeket, anyának otthon nyugati tájolású a virágoskertje, és egész évben gyönyörűen virágoznak a növényei.

nyugati fekvésű erkély
 A legkevésbé fényes és meleg természetesen az északi tájolású erkély, ahová csak ritkán süt be a nap, ide inkább árnyékkedvelő vagy kevés fényigényű növényeket válasszunk - a salátafélék egy része például kifejezetten hálás a félárnyékért.

északi fekvésű erkély
A tájolás mellett fontos szempont az erkély növényeinek megválasztásában az is, hogy milyen magasan található az erkély, illetve, hogy van-e valamilyen árnyékolási lehetősége. A tetőlakások erkélyei - különösen, ha semmilyen árnyékoló nincs rajtuk - rendkívül melegek és szárazak, így azokra főleg melegtűrő növényeket válasszunk (virágokból például a muskátli és a begónia jól viseli a szélsőségesen meleg időjárást is, de ilyen erkélyeken például kialakíthatunk csodálatos kaktuszkertészetet is). 
A száraz időben - az erkély elhelyezkedésétől függetlenül - gondoskodnunk kell a növények folyamatos víz- és tápanyagellátásáról. Ne felejtsük el, hogy a naposabb fekvésű erkélyek növényeit gyakrabban kell locsolni.
Az erkély fekvése mellett figyeljünk oda a védettségére is, hiszen egy-egy nagyobb szélvihar vagy komolyabb zápor nagy károkat tehet dédelgetve nevelt növényeinkben. Ilyen esetekben viszont szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen egy hagyományos kerttel ellentétben, az erkélykertnél lehetőségünk van a növényeket védett helyre tenni a vihar elmúltáig, és kevésbe fenyeget minket az árvíz vagy a belvíz pusztítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése