2011. február 10., csütörtök

Reggeli öntözés

Különösen a meleg nyári napokon kell odafigyelnünk arra, hogy a növényeink megfelelő vízellátása biztosítva legyen. Oda kell azonban figyelni, hogy mikor és hogyan pótoljuk a vizet a növények földjén. A tűző napon való öntözés sosem javasolt - bár azt gondolnánk, hogy ekkor ugyanúgy, mint nekünk, a növényeknek is pótlásra van szükségük -, mivel a levelekre hullott vízcseppek helyén a nap kiégetheti a növényeinket. Ezért általában reggel vagy este locsoljuk a növényeket, attól függően, hogy mikor van időnk - és hogy mikor kelünk fel.
A reggeli öntözést célszerű nyári napokon még fél nyolc, nyolc óra előtt elvégezni, utána ugyanis már erős a napsütés - keleti erkélyen még korábban javasolt. Ha ezt az időpontot túl korainak találjuk vagy a munkába menet előtt már nincs időnk rá, akkor inkább tegyük át estére a locsolást. Este leghamarabb hat óra, fél hét körül kezdjünk öntözni, de nyugati fekvésű erkélyen akár nyolc utánig is érdemes kihúzni a dolgot.
Az öntözésre bármilyen egyszerű eszközt használhatunk: egy poharat, kancsót, kiürült ásványvizes palackot, kerti vagy gyerek locsolót, vagy ahogy a képen is látszik, készíthetünk öntözőberendezést is. Ez az öntözőrendszer 1 cm átmérőjű műanyag csőből készült (a Praktikerben vette Jozsó), amit több helyen kifúrtunk, a két végét lezártuk és a tetejére két helyen merőlegesen kisebb csöveket illesztettünk, amin a vizet kell beönteni egy tölcsér segítségével. Ez a rendszer azért hasznos, mert így egyetlen helyen öntve a vizet, a csövön végigfolyik és ugyanolyan intenzitással öntözi az összes balkonládát. emellett az extrém meleg napokon, amikor kénytelen vagyok nap közben locsolni, ezzel lehetőségem van közvetlenül a földre engedni a vizet, így elkerülhetem a levelek kiégését. Csak arra kell figyelni, hogy elég stabilan legyen rögzítve a cső, nehogy leessen az erkélyről. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése