2011. február 2., szerda

Mire lesz szükségünk? - edények

Az erkélykert kialakításánál az első éven kell kicsit nagyobb beruházásra számítani, amikor megvesszük a szükséges cserepeket, balkonládákat és konténereket. Ezek a dolgok tavasz elején több boltban is akciósak, így érdemes odafigyelni, hogy mit, mikor és hol szerzünk be.
Először is el kell döntenünk, hogy mekkora területet akarunk beültetni - ez függ az erkély nagyságától, a korlát hosszától, illetve az esetlegesen kihasználni kívánt ablakpárkányoktól is, de akár  polcokat is elhelyezhetünk az erkélyen, amire ládákat, cserepeket teszünk. Az is fontos döntés, hogy milyen stílusú erkélykertet akarunk kialakítani - a fűszernövények és saláták jól érzik magukat akár kis cserepekben is, a virágok ültetésére is alkalmasak ezek az edények. Ha fát akarunk ültetni az erkélyre - déli fekvésű erkélyen például nagyon szépen virít a mediterrán leander -, akkor konténerekre lesz szükségünk (persze ehhez nagyobb erkély kell). A paradicsom neveléséhez is célszerű konténert használni.
konténeres paradicsom
Az edények elhelyezését jó előre célszerű meghatározni, nehogy túl sok cserepet vásároljunk össze fölöslegesen. A cserepeknek és ládáknak az elhelyezésekor azt is el kell döntenünk, hogy teszünk-e alájuk alátétet, illetve, hogy milyen módszerrel helyezzük el őket.
A balkonládák felrakásához általában minden barkács- és kertészeti áruházban találhatunk többféle felfüggesztést vagy vehetünk akár eleve felfüggesztővel árult balkonládákat is. Arra figyeljünk, hogy nem minden esetben van szükség a ládához alátétre - én nem gondoltam erre, úgyhogy most anyának van egy rakás balkonláda-alátétje, amin mellesleg remekül lehet gyümölcsöt aszalni.
A cserepekből is léteznek különböző alakúak és méretűek, sőt olyanok is, amiket fel lehet függeszteni - idén ilyenekbe fogok virágokat ültetni, a ládákat pedig meghagyom a fűszereknek és salátáknak.
Akármilyen edényeket is választunk a növényeinknek, a vízelvezetésről mindenképpen gondoskodnunk kell, különben egy nagyobb eső után inkább lesz kerti tavunk, mint kertünk.
A piacon többféle anyagból készült edényeket találunk, ezek időtállósága változó. Amennyiben olcsóbb beruházást tervezünk, használjunk nyugodtan műanyag edényeket - néhány évadot ezek is kibírnak és folyamatosan cserélhetők tartósabb megoldásokra.
Ha már rendelkezünk megfelelő edényekkel - mert mondjuk nem első éven nevelünk növényeket - csak néhány új edényt kell majd vennünk bővítés vagy hiánypótlás céljából, esetleg azért, mert egyik-másik edényünk tönkrement.
Az edények kiválasztásánál - hacsak nem kifejezetten színes, bohém stílusú erkélyt akarunk kialakítani - törekedjünk az összeillő formák, színek és anyagok használatára, így a végeredmény letisztultabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése