2011. február 14., hétfő

Kerti szerszámok


Az erkélykert gondozásához szükségünk lesz néhány alapvető kerti szerszámra. Ezek nélkül is meg lehet oldani - tavaly én is azt tettem -, de azért sokkal kényelmesebb, ha vannak.
Ezt a három szerszámot valójában egy csomagban vettük - egyébként elég lett volna az ásó és a gereblye (oké, lehet, hogy a gereblye erős túlzás erre a háromágú piszkavasra, de jobb nincs).
A szerszámok kiválasztásánál a legfontosabb szempont az legyen, hogy elég erős legyen a nyélnél a szerszám - ugyanis ott törik el leggyakrabban.
Ezek a műanyag nyelű szerszámok számomra még azért is előnyösek, mert így Ferike is jó játéknak tekinti őket, amivel szépen lassan majd megszerettetem vele a kertészetet - legalábbis, ez a terv.
A három szerszám fontossága a következő. Az ásó ahhoz kell, hogy ne kézzel kelljen feltölteni a virágfölddel a cserepeket és a ládákat - nem mintha nem szeretném a virágföldet a körmöm alatt, de akkor is. A gereblyével elegyengethetjük a talajt az edényekben és később fellazíthatjuk a földet a növények töve mellett. A villa az ültetésnél jön jól, amikor a földbe szúrva egyenlő távolságra lévő lyukakat hozhatunk vele létre, amibe a magokat tesszük - ez villa híján egy egyszerű bottal is megoldható.
Az ültetés megkezdéséig ezek a szerszámok főleg hangulatjavítónak alkalmasak - ha rájuk nézek, eszembe jut, hogy milyen jó lesz majd, amikor már végre megint kertészkedhetek. 
Ez az egész olyan, mint egy nagy felfedező utazás, ami során kitapasztalom, hogy milyen módszerekkel és eszközökkel, milyen növényeket tudok felnevelni. Ez is egy érdekes év lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése