2011. február 4., péntek

Palántázás

paprika palánta
paradicsom palánta
Vannak olyan növények, amelyeket célszerűbb először melegebb, védett helyen elültetni és csak a későbbi palántáikat kitelepíteni a végleges helyükre. Ezeket a növényeket tipikusan kisebb cserepekben vagy egyszerű tejfölös vagy joghurtos flakonokban nevelhetjük, amíg elég erősek lesznek a kiültetéshez.
A haszonnövények közül palántázással ültetjük például a káposztaféléket, a paprikát és a paradicsomot. Az erkélyen is megtalálható virágos növények közül palántázással érdemes próbálkozni a petúnia és a muskátli esetén - ezek  ültetése csak gyakorlottaknak ajánlott.
Ha nem eleve palántaként vesszük meg ezeket a növényeket, akkor a vetőmag csomagolásán lévő útmutatás szerinti időben kell vetnünk.
Az erkélykertészetnél azonban sok esetben nem célszerű magról vetett növényeket választani, hiszen egy-egy csomag vetőmagban általában sokkal több palántához elegendő mag található, amit valószínűleg nem tudunk majd mind felhasználni. (Fűszernövényeknél általában ez a veszély nem áll fenn.) A vetőmagok szavatossági ideje általában nagyon is korlátos, ezért célszerű lehet "összebeszélni" több ismerőssel, akik ugyanolyan növényeket akarnak ültetni és együtt megvenni a szükséges vetőmagokat.
Amennyiben nem akarunk palántaneveléssel vesződni, a piacokon ültetési idő környékén biztosan be fogjuk tudni szerezni a szükséges növényeket. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy a megvásárolt palánta megfelelő minőségű legyen.
Ne vásároljunk olyan palántát,. amelynek száraz vagy sérült levelei vagy szára van. Lehetőleg olyan kereskedőtől szerezzük be a növényeket, akitől meg tudjuk érdeklődni az adott növény pontos fajtáját, tenyészidejét, növekedési méreteit, tápanyag- fény- és vízigényét. Ha ezekre az alapvető információkra szert teszünk, már valószínűleg csak valamilyen szélsőséges, előre nem látott probléma miatt lehet sikertelen a későbbi növénynevelésünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése