2011. február 11., péntek

Kapor

A kapor a magyar konyha jellegzetes fűszernövénye. Használjuk szószokhoz, salátákba, savanyúságokba - nem elhanyagolhatóan a kovászos uborka egyik fő összetevője.
A kapor gyakorlatilag bárhol megterem, sőt, általában elég egyszer elültetni, mivel ősszel beérő magja szétszóródik és következő éven magától kikel - arról nem tudok még nyilatkozni, hogy ez balkonládában is működik-e de majd kiderül.
Mivel rövid a tenyészideje, évente több hullámban is vethetjük, így folyamatosan friss leveleket használhatunk a főzéshez. Télre fagyasztva vagy szárítva tehetjük el - ízintenzitása ilyenkor kicsit megcsappan.
Gyógynövényként is használják, teája vízhajtó hatású, maga a nyers növény pedig kitűnő gyomorpanaszok ellen.
Használjuk fűszerecetek, fűszerolajak, pácok, és saláták ízesítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése